Deze site maakt gebruik van JavaScript. Instructies om JavaScript in te schakelen, vindt u hier.

Nieuws uit de meldkamer

Blauw verven en start opleiding

Nieuwe werkplek

Nou daar ga ik dan, met mijn broodtrommel en schrijfgerei. Op naar Amsterdam, mijn nieuwe werkplek. Vandaag is de dag dat ik kennis ga maken met mijn medestudenten en mijn nieuwe werkomgeving. Terwijl ik in de auto zit rijzen er vragen zoals: hoe zal het zijn, hoeveel medestudenten zal ik krijgen, zijn het leuke mensen, wat gaat er allemaal gebeuren? Alles is nieuw, spannend en onwennig.
Vol goede moed wandel ik richting het hoofdbureau, ik meld mij netjes bij de ingang, ik krijg mijn pasje en mag naar de 3e verdieping. Op de 3e verdieping aangekomen ben ik de eerste, ben ik te vroeg of is het niet vandaag, wederom vragen die ik uit gezonde spanning aan mijzelf stel.

Als iedereen binnen is gaat de deur van de vergaderruimte open, daar komen 3 mensen van de politie binnen. Iemand van de teamleiding en 2 opleidingscoördinatoren. Nou Daan, daar ga je… De voorstelronde …Spannend en super leuk tegelijk. Wat is een ieder zijn beweegreden om vanuit de burgermaatschappij te solliciteren op de functie generalist bij de meldkamer politie in Amsterdam. Voor mijzelf was het heel duidelijk waarom deze functie mijn toekomstdroom is.
 

Lesdagen

De komende weken heeft onze opleidingsgroep de ene dag les en de andere dag een snuffelmoment bij 1 van de disciplines binnen de politie Amsterdam.
De lesdagen zijn soms saai en pittig, maar onze instructeurs van IPOL hebben enorm hun best gedaan om ons enthousiast te houden d.m.v. een korte film om vervolgens uit te schrijven in groepsverband wat je op viel en wat het vervolg op basis van het strafrecht zou zijn vanuit de politie. Veel wetten zoals strafrecht/ strafvordering worden er besproken en de verschillen uitgelegd. Welke wetten zijn de spelregels en welke wetten geven een strafmaat aan. Hoe steekt het rechtssysteem in elkaar, zaken waar ik mij voorheen niet druk over hoefde te maken, moet je ineens eigen gaan maken.
 

Snuffelmomenten

De snuffelmomenten zijn echt geweldig. En elk moment krijgen we een presentatie over de werkzaamheden en-/ of een tour du jour.
Waar zijn we allemaal geweest is de vraag die dan op komt. Eigenlijk te veel om op te noemen, maar ik geef je graag een idee wat wij bezocht hebben.
De paarden, de honden, team waterhavens (bootje varen ging helaas niet), het cellencomplex (inclusief rondleiding en echte boeven zien :-) ), de wijkagent (inclusief een rondje door de wijk in een pitbus), CUBT en de brandweer.

 

De wijkagent vond ik erg leuk, want ja wat doet een wijkagent nu precies. Nou geloof me, de wijkagent doet echt van alles. Politieagent, maatschappelijk werker, jeugdwerker, formulierenbrigade, mantelzorger, kortom, van alle markten thuis. Na een presentatie en vragen rondje op het bureau werden wij in groepjes verdeeld en mochten plaats nemen achter in de pitbus. Het leek wel een busreisje als u links kijkt dan ziet u …..
De hondengeleiders hebben ons na de presentatie de trainingstoestellen laten zien. Welke commando’s en hoe reageert de hond. Geweldig om te zien wat een samenwerking mens en hond kunnen hebben met elkaar.

Een aantal cursisten werden uitgenodigd om de bijt mouw aan te trekken, zodat de hond even kon happen, gewoon om een idee te krijgen hoe voelt dat nou en hoeveel kracht komt daarbij vrij. Zo kun je je ook een voorstelling maken wat er zonder mouw gebeurd met een lichaamsdeel van een verdachte op straat.
Zelfs voor de lesdagen wetskennis zijn wij erop uit geweest. Naar de rechtbank!!! Hoe gaaf is dat, een tweetal zittingen bijwonen om te ervaren hoe zoiets nou verloopt. Wij zagen een zielige oude man, die achteraf toch eigenlijk best veel op zijn kerfstok had. Op het moment dat de verdachte de zaal mocht gaan verlaten, kregen wij de kans om de rechters en OVJ (officier van justitie) vragen te stellen over de gang van zaken.

Naar de rechtbank gaan was wel een super mooie afsluiting van het blauwverf-traject. Nog 1 toets maken en dan door naar de volgende stap in het opleidingstraject, intake en GMS systeem training. Ik kan niet wachtennnnnnnnnnnnn.